הגישה הרווחת כיום ברפואה בכלל ובסיעוד בפרט היא להעביר ככל שניתן את הטיפול אל המסגרת הביתית.
לעומת מוסד סיעודי, הטיפול בחולה סיעודי בבית כרוך בהשקעת זמן של המשפחה שנדרשת להשגיח על החולה הסיעודי והתאמת הסביבה למצב החדש.
יחד עם זאת לטיפול בחולה סיעודי בבית יתרונות שונים, הן לחולה והן לבני משפחתו, אולם צריך לדאוג שהטיפול יינתן בצורה הטובה והמתאימה ביותר.
טיפול בחולה סיעודי בבית בהתאם לתפקוד החולה
חולה סיעודי הינו מטבע הדברים מי שאיננו מסוגל לבצע חלק מסוים, לפעמים ניכר, מהפעולות הנדרשות לקיום היום יומי. יחד עם זאת, לא כל חולה במצב סיעודי זקוק בהכרח להשגחה וטיפול מסביב לשעון. הערכת יכולת התפקוד נעשית על ידי מבחנים כגון הערכת תלות (ADL) ומבחן מיני מנטל (לחולי דמנציה). לטיפול בחולה הסיעודי מצטרפים לעיתים אתגרים נוספים של תופעות גופניות כמו פרקינסון ופצעי לחץ.
טיפול בחולה סיעודי בבית יכול להתבצע על ידי אחות סיעודית, על ידי מטפלים שממומנים על ידי מוסד לביטוח לאומי או על ידי עובד זר סיעודי. עובד זר מתאים בעיקר לחולים סיעודיים שזקוקים לטיפול ולהשגחה עשרים וארבע שעות ביממה. כך, בעצם מייצרים את התנאי הבסיסי לטיפול ביתי, כתחליף למוסד סיעודי או לבית אבות סיעודי.
סידור הבית על פי צרכי החולה
לצורך טיפול בחולה סיעודי בבית חשוב לסדר ולהתאים את הבית על פי צרכי החולה. אם מביאים עובד סיעודי, סידור הבית כולל הקצאת חדר למגוריו של העובד הזר. עבור החולה הסיעודי צריך לדאוג לסידורים שונים, כגון:
- מיטה סיעודית / מיטת בית חולים – זוהי מיטה בעלת מנגנון הרמה והורדה, אפשרות לשינוי זווית השכיבה ומנגנונים נוספים. מתאימה להקלה על תהליך ההשכבה והירידה מהמיטה.
- התאמת דלתות – במידה ויש צורך בכיסא גלגלים או הליכון, יש לבדוק אם הדלתות בבית מאפשרות מעבר נוח. התאמת הבית עלולה להיות כרוכה בהחלפת דלתות, הגדלת פתחים ולעיתים גם שינויים מבניים.
- התקנת מאחזי יד – התקנת אמצעים כגון מאחזי יד הנדרשים על מנת להקל על מצבי מעבר (למשל מישיבה לעמידה), שיפור הבטיחות בחדר הרחצה וכדומה.
- התאמת חדר הרחצה – יש לבצע התאמות בחדר הרחצה ולפעמים שיפוץ מקיף, על מנת לאפשר התקלחות בצורה בטיחותית. לא ניתן להיעזר באמבטיה אלא במקלחת בלבד.
- במידה ומדובר בחולה סיעודי תשוש נפש (סובל מדמנציה או אלצהיימר), ההתאמה עשוי לכלול עזרי זיכרון. למשל, תליית שלטי הכוונה לחדר השירותים, סימון ארונות עם מדבקות לגבי תכולתם וכן עזרים בטיחותיים כמו סגרים של חומרי ניקיון מסוכנים.
תזונה ותרופות
הטיפול במסגרת הביתית בחולה הסיעודי מחייב היערכות נכונה מבחינה תזונה ונטילת תרופות. בין אם המשפחה לוקחת חלק בטיפול היום יומי ובין אם נעזרים במטפל או מטפלת סיעודיים, חשוב להתייעץ עם דיאטנית ועם גורמי רפואה על מנת להבין את צרכי התזונה והתרופות הנדרשים בשימוש יום יומי.
אחד הסיכונים עבור קשישים סיעודיים בעיקר, הוא תזונה לקויה ולא מספקת, שמערערת יותר את המצב הבריאותי והמנטלי. יש להקפיד על מתן תרופות לפי הצורך, לפני או אחרי הארוחות. חשוב להיות מודעים לכך שחלק מהחולים הסיעודיים סובלים משינויים בתיאבון, קשיי בליעה וכדומה. אוכל חם ומתובל על פי טעמו של החולה מסייע לתיאבון שמירה על משקל תקין. מתן שתייה מספקת לאורך היום חיונית, למניעת התייבשות והקלה במקרים של כאבי בטן ועצירות.
כאמור, על מנת לטפל בחולה סיעודי בביתו נדרש לעשות התאמות הדורשות מימון כספי. המוסד לביטוח לאומי יוכל לסייע אולם הסיוע לא ניתן לכלל האוכלוסייה (יש מבחני הכנסה) וגם כשמקבלים את הסיוע, לא תמיד העזרה של המוסד לביטוח לאומי מספקה למימון ההוצאות הנדרשות.
זה המקום להזכיר כי רבים לא יודעים או שאינם זוכרים שיש ברשותם פוליסת ביטוח סיעוד. פוליסת סיעוד מקנה תשלום (תגמולי ביטוח) למבוטח במצב סיעודי אם אינו מצליח לבצע בכוחות עצמו ונדרש לסיוע ב- 3 פעולות מתוך 6 פעולות היום יום (ניידות לרבות צורך בתמיכת הזולת, אכילה, אי שליטה על סוגרים, רחצה, הלבשה, מעברים מישיבה לעמידה או משכיבה לישיבה) או אם נדרשת השגחה בשל מצב דמנטי כגון אלצהיימר. כאשר רבים אינם יודעים כיצד להתמודד עם פוליסת הסיעוד, חברות הביטוח נהנות מכספים של ציבור המבוטחים שלא בצדק !!!
אנו ממליצים לפנות לעו"ד המתמחה בביטוח סיעוד ולבדוק את זכאותכם.
טיפ לסיום: רוב עורכי הדין לביטוח סיעוד אינם גובים תשלום על הבדיקה והייעוץ הראשוני כך שלא נותרה סיבה להימנע מבדיקה שכזאת, העשויה לסייע לכם בטיפול החולה הסיעודי.
בהצלחה ובריאות טובה.