כאמור, מרבית המעסיקים הסיעודיים לא העסיקו מימיהם עובדים, והם מקבלים את התואר 'מעסיקים' כשהם על פי רוב במצב מורכב, נעדרי נגישות למקורות המידע הרלוונטיים, נעדרי יכולת מיקוח, עסוקים עד מעל הצוואר בטיפול במצבם הרפואי ומוצפים מבחינה נפשית.
פעמים רבות המעסיקים הסיעודיים ובני משפחותיהם פשוט הולכים לאיבוד בין שלל החוקים והתקנות ופועלים בהתאם להוראות לשכות הסיעוד, אשר הן מצידן לא תמיד מעודכנות בהוראות החוק, או מחזיקות באינטרס הברור שההעסקה תצלח ללא שתידרש עבודת תיווך נוספת וללא תלות בעלויות.
ואולם, התקופה הסיעודית היא פעמים רבות אף תקופה קשה ומורכבת מבחינה כלכלית ולכן חשוב וכדאי שתדעו את זכויותיכם ומהם בעצם הניכויים המותרים משכרו של העובד הזר הסיעודי.
ראש וראשונה נבהיר כי אסור לנכות משכרו של העובד אף לא שקל מבלי לעגן זאת בחוזה עבודה. נציין בעניין זה כי הסכמי העבודה שהלשכות הפרטיות מספקות פעמים רבות לא יכללו את כל הניכויים ולכן שווה להשקיע השקעה חד פעמית בניסוח חוזה מותאם אצל עורך דין או אפילו להוסיף את התוספות הנדרשות להסכם בנספח נפרד.
ניכויים ללא הסכם מסודר יתפרשו כתשלום מתחת לשכר המינינום ועובד המשתכר פחות משכר מינימום יסיים את תקופת העסקתו ועלול לתבוע את המעסיק, אשר בהיעדר חוזה עבודה מתאים יאלץ לשלם לו השלמות לשכר המינימום על כל חודשי העסקתו.
שנית נבהיר כי ההיתר לנכות משכרו של העובד הזר ניכויים מסוימים הוא אינו חובה, וכמו בכל תחום גם בתחום הסיעוד ישנו שוק חופשי. העובד יכול לדרוש סכום שנראה לו הולם בעבור עבודתו ולסרב לעבוד בסכום נמוך מכך והמעסיק רשאי לשלם לעובד יותר מכפי שמוסדר בחוק וזאת על מנת לגרום לו להיות מרוצה ולהאריך את תקופת עבודתו אצלו. עניינים אלה חייבים להתברר במועד תחילת ההעסקה ובחוזה עבודה מסודר אשר יגן על כל הצדדים.
מהם אם כן הניכויים המותרים משכרו של העובד הזר?
- ניכוי מחצית עלות הביטוח הרפואי הפרטי – ראשית נבהיר כי כל מעסיק של עובד זר חייב ברכישת ביטוח רפואי לעובד על חשבונו. משכרו של העובד הזר ניתן לנכות עד מחצית עלות הביטוח ולא יותר מ – 143.97 ₪ (נכון לראשית שנת 2020).
- השתתפות העובד במגורים – מעסיק סיעודי חייב לספק לעובד מגורים הולמים. אך חובה זו טומנת בצידה גם זכות לנכות סך השתתפות העובד הזר במגורים. השאלות הרלוונטיות על מנת להבין מהו הניכוי המותר בעניין זה הן מהו איזור המגורים בו מתגוררים המעסיק והעובד וכן האם מצויה הדירה בבעלות המעסיק או בשכירות. כל איזור בארץ כולל היתר לנכות סכום אחר, והכל תלוי כמובן בשאלת בעלות המעסיק על הדירה.
- הוצאות נלוות למגורים – נוסף על ניכוי ההוצאות עבור המגוררים עצמם ניתן לנכות אף סכום נוסף עבור השתתפות בהוצאות נלוות כגון ארנונה, חשמל ומים. בעניין זה קיים סכום אחיד וקבוע. עבור עובד המתגורר עם מעסיקו ניתן לנכות סך של 80.47 ₪.
- קרן פנסיה – נוסף על הניכויים הללו רשאי מעסיק לנכות 6% משכרו של העובד המהווים את חלקו בקרן הפנסיה. נדגיש כי ניכוי זה אפשרי רק בתנאי שהעובד מבוטח בקרן פנסיה, ביטוח מנהלים, או קופת גמל. בכל מקרה אחר בו למשל מפריש המעסיק לתוכנית חסכון או לפיקדון אסור לנכות את חלקו של העובד הזר ויש להפריש אך ורק את חלקו של המעסיק.
- מס הכנסה – עובדים זרים בתחום הסיעוד זכאיים ל-2.25 נקודות זיכוי ממס הכנסה ועובדות סיעודיות זכאיות ל-2.75 נקודות זיכוי. כל נקודת זיכוי שווה 219 ₪ (נכון לשנת 2020) ולפיכך זכאים העובדים הסיעודיים לזיכוי במס בסך 492-602 ₪ חודשי. סכום זה מספיק על פי רוב כדי לפטור את העובד הזר בתחום הסיעוד מתשלום מס הכנסה. כפי שניתן לראות מדובר בעלויות לא מבוטלות אותן ניתן לחסוך באמצעות ייעוץ משפטי חסוי ופרטני של עורך דין המתמחה בתחום.
מספר הערות חשובות:
- תשלום חובה נוסף החל על מעסיק סיעודי הוא תשלום לביטוח לאומי. בעוד שמשכרו של עובד ישראלי מנוכה סכום מסוים עבור ביטוח לאומי, הרי שחל איסור על ניכוי תשלומים לביטוח לאומי משכרו של עובד בתחום הסיעוד.
נציין עוד כי מעסיק שזכאי ומקבל גמלת סיעוד אף עשוי להיות פטור מתשלום זה כליל. כמו כן והחל משנת 2020 מעסיק סיעודי יחיד, המעסיק בביתו עובד זר פטור מדיווח על העובד לביטוח לאומי וזאת עד לשכר של 5,500 ₪.
יחד עם זאת, קיומו של תיק במוסד לביטוח לאומי הוא חשוב ומגן לא רק על העובד אלא באופן רחב ביותר גם על המעסיק. כשמו של הביטוח הלאומי כן הוא – ראש וראשונה – ביטוח.
על כן וודאו שבכל מקרה פתחתם תיק וכן ששילמתם את הסכומים המתאימים, אך לא מעבר לכך בהתאם לפטורים המפורטים.
- הערה חשובה ביותר: אמנם פירטנו את כל הניכויים המותרים משכרו של עובד זר אך יש לזכור: סך הניכויים לא יכולים לעלות על 25% משכרו של העובד. ככל שרשימת הניכויים מסתכמת לסכום גבוה יותר מרבע משכרותו של העובד ינכה המעסיק 25% בלבד ולא מעבר.
- על אף שבפועל שכרו החודשי של העובד יופחת בעקבות שלל הניכויים המפורטים, הרי שאת הזכויות הסוציאליות כגון פנסיה, פיצויים ופדיון ימי חופשה, יש לשלם בהתאם לשכר המינימום או השכר המשולם בפועל לפי הגבוה מבינהם.
- ולבסוף נשוב ונזכיר – קיומן של תקנות המאפשרות למעסיק סיעודי לנכות משכרו של העובד הזר אינה פוטרת את המעסיק מלהבהיר זאת מפורשות לעובד באמצעות חוזה עבודה הכתוב בשפה המובנת לעובד. ניכוי שכר ללא חוזה מתאים עלול להעמיד את המעסיק בסיכון ממשי לתביעה.
כאשר אתם עסוקים בטיפול ביקרים לכם ומנסים לחזור לשגרת חייכם, עורך דין המתמחה בתחום יכול לעשות לכם סדר בסבך הבירוקרטי ולסייע לכם באמצעות ייעוץ משפטי יעיל ומקצועי לחסוך מאות ואף אלפי שקלים בחודש.