חולה סיעודי שעומד בקריטריונים על פי מבחן תפקוד, שנקרא גם מבחן תלות ADL, זכאי למגוון זכויות ממספר גורמים שונים. זכויות חולה סיעודי ניתנות למימוש לדוגמא מול גורמים ממלכתיים כגון ביטוח לאומי או משרד הבריאות וכן מול גופים פרטיים, כגון חברות הביטוח השונות.
גמלת סיעוד
מי שהוכר כחולה סיעודי זכאי לגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי. גמלת הסיעוד ניתנת בכסף או בשירותים סיעודיים כגון מוצרי ספיגה, שעות סיעוד, ביקור במרכזי יום, לחצן מצוקה ועוד. על מנת לזכות בגמלת סיעוד יש להגיש בקשה מתאימה למוסד לביטוח לאומי, אשר לאחר מבחן תלות, קובע את דרגת הסיעוד בין 1-6. יחידות הזכאות מוגדרות לפי מספר שעות טיפול בשבוע, אך כאמור ניתן להמיר את שעות הטיפול לכסף או לשירותים אחרים. להרחבה – כיצד מקבלים גמלת סיעוד בכסף.
שירות מרכזי שניתן לחולים סיעודיים במסגרת גמלת הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי הוא שעות סיעוד שבועיות. בשעות הזכאות הללו מגיעים מטפל או מטפלת שמסייעים בטיפול אישי, כביסה, סידורים וכדומה. חלופות אפשריות נוספות הן ביקור במרכז יום לקשיש, מוצרי ספיגה, שירות לחצן מצוקה או מימון עובד זר.
המימון יכול לכסות חלק מעלות שכרו של העובד הזר בסכומים התלויים בדרגת הנכות שנקבעה. בעבר היה מעביר המוסד לביטוח לאומי את הכסף לחברות סיעוד, ואלה היו משתתפות בתשלום לעובד הזר ומעסיקות אותו בצוותא עם המטופל. כיום ובעקבות רפורמה שעשה המוסד לביטוח לאומי, רשאי המטופל לבקש כי כלל הכסף יועבר ישירות אליו, והוא אשר ישלם באופן בלעדי וישיר למטפל הסיעודי הזר. אנו ממליצים לחולים סיעודיים המעסיקים עובד זר על האפשרות של העסקה ישירה וקבלת מלוא הגמלה באופן ישיר וללא תיווך של חברת הסיעוד, אשר מן הסתם גוזרת חלק מסוים מהגמלה כעמלה לעצמה.
קוד משרד הבריאות
חולים סיעודיים אשר הוגדרו על ידי לשכת הבריאות באזור מגוריהם כתשושי נפש או כחולים סיעודיים יכולים להיות זכאים להשתתפות משרד הבריאות בעלות האשפוז במוסד סיעודי, וזאת תחת מספר תנאים הקשורים במצבם הכלכלי. על הקשיש ומשפחתו לשאת בהשתתפות עצמית בגובה שיקבע בהתאם למצבה הכלכלי של המשפחה ולהכנסות הקשיש. בהמשך ולאחר הגשת הבקשה עובדת סוציאלית מלשכת הבריאות תבקר בבית הקשיש הסיעודי ותקבע את נחיצות האשפוז אל מול חלופות אפשרויות נוספות.
לאחר קבלת מלוא המסמכים הרפואיים, הפיננסיים והסוציאליים מתקיימת וועדה הבוחנת את מסגרת האשפוז המייטבית עבור הקשיש והמשפחה רשאית לבחור מוסד אחד מתוך אלה שהוצעו לה.
נדגיש כי יש לשים לב לכך שלפני שמשרד הבריאות יממן את ההוצאות הנדרשות, הוא יקבע תחילה מהם התשלומים שעל הקשיש ומשפחתו לשלם במסגרת הכיסוי לעלויות האשפוז. משרד הבריאות ימצה את המקורות הכספיים של הקשיש המאושפז, של בן או בת זוגו וכן של ילדיהם ובני משפחה אחרים.
זכאות לקבלת היתר להעסקת עובד זר
לגבר או אישה מעל לגיל פרישה – מי שעבר מבחן תלות של המוסד לביטוח לאומי ונמצא שמגיע לו גמלת סיעוד ברמה 3 לפחות רשאי לבקש היתר להעסקת עובד זר.
ההיתר ניתן למי ששוהה בביתו או בדיור מוגן בו לא ניתנים שירותי סיעוד.
ההיתר ינתן בתנאי שישנה זכאות להשגחה חלקית (0.5 נקודות לפחות) ושנצבר במבחן התלות ניקוד של 4.5 לפחות, או 4 נקודות בתוספת ניקוד בודד.
מטופל בן למעלה מ- 90 שנים יהיה זכאי להיתר גם אם צבר 4 נקודות ADL בלבד.
מי שאינו זכאי לגמלת סיעוד בשל הכנסות גבוהות רשאי לבקש היתר להעסקה מרשות האוכלוסין וההגירה ולא מהמוסד לביטוח לאומי.
עבור קטינים – ינתן היתר רק אם הקטין הוכר כ"ילד נכה" בשיעור 100% לפחות על ידי המוסד לביטוח לאומי ואם ישנה עוד סיבה מיוחדת למשל צורך בליווי גם במסגרות היום, צורך בהשגחה תמידית או נסיבות רפואיות מיוחדות.
עבור בגירים מתחת לגיל פרישה – ינתן רק עבור אלה הזכאים לקצבת שירותים מיוחדים מאת המוסד לביטוח לאומי. מי שאינו זכאי מפאת גובה הכנסתו זכאי לבקש "חידוש דיון" מהמוסד לביטוח לאומי רק לעניין מתן ההיתר.
ישנם הסדרים מיוחדים נוספים לעניין ההיתר לסיעודיים נפגעי עבודה, נפגעי פעולות איבה ונכי צה"ל.
לצורך טיפול בבקשה למתן היתר- לחצו ליצירת קשר.
מרגע שניתן ההיתר ניתן לפנות לאחד מתאגידי העובדים הזרים ולבקש להעסיק עובד זר. השתתפות במימון העסקת העובד הזר ניתנת על ידי המוסד לביטוח לאומי בגבהים שונים בהתאם לרמת הזכאות שנקבעה.
כמו כן חשוב לדעת ולהיערך: הזכות להעסיק עובד זר כוללת אף חובות רבות של המטופל הסיעודי כמעסיק – להרחבה לחצו וקראו את המאמר "העסקת עובד סיעודי".
תגמולי ביטוח סיעודי
אם הוכרתם כסיעודיים על ידי אחד מהגופים שהוזכרו למעלה, או שאם בפועל אתם מתקשים בביצוע פעולות היום יום: התלבשות, רחצה, שליטה בסוגרים, התניידות ופעולות פשוטות נוספות, יתכן מאד שאתם זכאים לתגמולי ביטוח בגובה אלפי שקלים בחודש.
תגמולי הביטוח ישולמו על ידי חברת הביטוח בה מבוטח החולה או הקשיש בביטוח סיעודי. רבים אינם יודעים כי יש על שמם ביטוח סיעודי וזאת כאשר קופות החולים מבטחות את מרבית חבריהן בביטוח כזה.
רבים אחרים מבוטחים בביטוח סיעודי קבוצתי דרך קופת החולים וכן מחזיקים בביטוח סיעודי פרטי.
תביעה לתגמולי ביטוח סיעודי יכולה להניב למבוטחים המצויים במצב סיעודי בין 3,500-10,000 ₪ תלוי במועד רכישת הביטוח ובמקום מגוריו של המבוטח. לבדיקת זכאותכם לחצו למעבר לשאלון קצר.
לקבלת מידע נוסף, לחצו והורידו בחינם את המדריך תביעות סיעוד.